Tuesday, 28 August 2012
အဆင္သင့္ အစာတို႔၏ အႏၲရာယ္ ေပးႏိုင္ေသာ အခ်က္မ်ား
အခုေခတ္မွာ အဆင္သင္႕အစာ၊ အျမန္စာ စသျဖင္႕ ေခၚဆိုေနၾကတဲ့ Fast Food ေတြ ေခတ္စားလာပါတယ္။ အိမ္မွာ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ဖို့ အခ်ိန္ မရတဲ႕သူေတြက ဟမ္ဘာဂါ၊ ပီဇာ၊ ေခါက္ဆြဲထုပ္၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္လို ဆီေၾကာ္စာစတဲ႕ အဆင္သင္႕အစာေတြကို အလြယ္တကူ ဝယ္ယူ စားေသာက္ တတ္ၾကပါတယ္။
အဆင္သင္႕အစာေတြမွာ ဆား၊ သၾကား၊ အဆီစတာေတြ ပါဝင္မႈျမင္႕မားတဲ႕အတြက္ ေအာက္ပါဆိုးက်ိဳးေတြကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။
(၁) ဆား
အမ်ားအျပား ထည့္ၿပီး ၾကာရွည္ခံေအာင္ ျပင္ဆင္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဆိုဒီယမ္ဆိုတာ ဆားမွာ ပါဝင္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခုျဖစ္ ၿပီး အလြန္အမင္း စားရင္ ေသြးတိုးတာ၊ ေရဓာတ္စုေဆာင္းမႈ ျမင့္မားတာနဲ႔ အဝ လြန္တာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ား
ပါတယ္။ ဆို ဒီယမ္ ပါဝင္မႈလြန္ကဲတဲ့ အဆင္သင့္ အ စာေတြကို မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ ေလ ျဖတ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ျမင့္တက္ေစပါတယ္။
(၂) အဆီ
ခ်ိစ္ဘာဂါ၊ မစ္ရွိတ္(Milk Shake) နဲ႔ ၾကက္ေၾကာ္ စတဲ့ အဆင္သင့္အစာေတြမွာ အဆီဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အဆီ ဓာတ္ ပါဝင္မႈျမင့္မားတာက အဆင္သင့္အစာေတြရဲ႕ အရသာ ကို တိုးေစေပမယ့္ ထပ္ခါတလဲလဲ ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီထဲမွာ ထည့္ ေၾကာ္ထားတာေၾကာင့္ တစ္ခါစားရင္ အဆီဓာတ္ ၆၀ ဂရမ္ ေလာက္ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလို အဆီဓာတ္ေတြေၾကာင့္ ေသြး တြင္းမေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ ျမင့္တက္သလို ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကိုလည္း တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ကယ္လိုရီ
အဆင္သင့္အစာေတြ စားလို႔ ရလာႏိုင္တဲ့ ကယ္လိုရီေတြ က က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၱရာယ္ရွိပါတယ္။ အဆင္သင့္အ စာအမ်ားစုဟာ ကယ္လိုရီမ်ားစြာ တိုးေစႏိုင္တာေၾကာင့္ အဝလြန္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အထိုင္မ်ားတဲ့ အေလ့အထ ရွိၿပီး ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္သူေတြမွာ အဝလြန္လာၿပီး အဝလြန္တာ ေၾကာင့္ ေနာက္ဆက္တြဲေရာဂါေဝဒနာေတြကို ရရွိေစႏိုင္ပါ တယ္။ (
၄) ျပည္႕ဝဆီႏွင္႕ ထရန့္စ္ဖက္စ္
ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ထရန္႔စ္ဖက္စ္ေတြက အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ခဲႏိုင္ၿပီး ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာအဆင့္ ျမင့္တက္မႈနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ ႏိုင္ေျခတိုးမႈေတြနဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ အဆင္သင့္အစာေတြကို ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ျပဳျပင္ထားတာေၾကာင့္ ၾကာၾကာအထားခံတာ မွန္ေပ မယ့္ အေရျပားေအာက္မွာ အဆီအျဖစ္ အျမန္စုေဆာင္းေရာက္ရွိ ကာ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ထရန္႔စ္ ဖက္စ္ေတြက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ျမင့္ တက္ေစၿပီး ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၅) အသည္းထိခိုက္မႈ
ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် အသည္းအေပၚ ဝန္ပိၿပီး အရက္ ေသာက္သလို ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါ တယ္။
ၾကယ္စင္
By ရိုးရာေလး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment